Mol Agrocom

Nieuws

U bevindt zich hier:homenieuwsMarktbericht

Marktbericht

6 oktober 2017

Op het land is het momenteel druk met het rooien van aardappelen en uien. Op veel plaatsen valt het rooien niet mee. We zien regelmatig rotte knollen meegaan naar binnen. Zorg ervoor dat er gelijk lucht (desnoods even de kachel erbij) op de partij gaat zodat de partij snel droog wordt. Controleer zeer regelmatig de partij aardappelen of er geen rot bijkomt. We zien verschillende soorten rot; waterrot, Phytophthora rot (in combinatie met roodrot), natrot (is bacterieel rot), melkzuur. Vaak is het ook een combinatie van verschillende soorten bacteriën die het rot veroorzaken.

 

Voorbeelden van momenteel de problemen in de aardappelen

De frietindustrie laadt momenteel hun contracten op en sommige verwerkers zitten zelfs nog in de verwerking van de vroege aardappelrassen. Er is geen of weinig plaats voor vrije aardappelen. De goede partijen worden verladen en de mindere partijen worden helaas genegeerd of er is helemaal geen plaats voor.
De vlokkenindustrie wordt momenteel overladen met aardappels van mindere kwaliteit, maar zelfs daar moet de kwaliteit en het OWG goed zijn. 

De export loopt de laatste weken redelijk, maar moet veel beter lopen met deze lage prijzen en dat is helaas niet het geval. De concurrentie met Frankrijk is momenteel heftig. Als de aardappels achter de planken zitten zal er waarschijnlijk wat rust komen en is er weer kans op stabilisering van prijzen.
De tafelmarkt staat ook onder druk, mede door de Franse concurrentie. Ook hier moeten we zorgen dat onze producten netjes binnen komen en dan zien we straks wel waar de kansen komen.

Wilt u uw partij aardappels laten beoordelen voor evt. verkoop neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Heeft u goede Agria en/of Bintje.... wij zijn momenteel nog koper van deze rassen.
Tevens zijn wij koper van ondermaatjes in zowel tafel- als industrierassen.

Wij zoeken ook Bintje 28-35 pootgoed voor herfstlevering (nov-dec).

 

Beurzen
Goes
03-10
af land €4.00 - € 6.00 (=)
PCA/Fiwap
03-10
Bintje € 3.00 - € 4.00 (-/-€ 1.00)
Fontane € 5.00 ( -/- € 0.50)
Challenger € 5.00 (=)

Emmeloord
05-10
40 opw. Frietgeschikt € 4.00 - € 5.00 (=)
Geen vrije handel

Belgapom (35+)
06-10
Bintje € 4.00 (=)
Fontane/Challnger € 5.00 (=)
Reka
22-09
Fontane 40+ €4.00 - € 5.00 (=)
Zorba 40+ € 4.00 - €5.00 (=) 

naar overzicht